Spelkulturen

Spel har länge varit en hobby som har legat i skym undan och samtidigt som många inom hobbyn har argumenterat för att spelen skall accepteras som konstform så har det länge varit svårt att övertyga konstkännare. 

Spel som konst

Trots att tv-spel idag innehåller allt ifrån digitala skulpturer till målningar, musik och skådespeleri så är det många som påstår att spelen i sig aldrig kan vara konst. Detta grundar sig ofta på att någonting antingen är fel i spel som koncept eller att det helt enkelt inte har funnits något spel som förtjänar att bli kallad för konst. En av de som starkast uttryckt detta var filmkritikern Roger Ebert som själv har hyllats på bland annat Hollywood walk of fame.

Kulturen runt spelen

När man pratar om kultur så pratar man ofta om mer om det huvudsakliga kända konstverket. Kultur är även något vi lever i och runt, även i spelvärlden. “Gaming” (som de ofta kallas) kan utan tvekan anses vara en helt egen subkultur med egna språkliga och kulturella uttryck. Dessa kan sedan ännu en gång delas in i flera olika subkulturer beroende på vilken typ av spel man är intresserad av. Vissa saker är dock gemensamt mellan många av dessa.

Cosplay

Cosplay är ett kulturellt uttryck där individer eller grupper väljer att skapa dräkter och sedan klä ut sig till sina favoritkaraktärer. I detta fallet handlar det alltså om att återskapa känslan och utseendet av en karaktär. Detta för ihop både hantverk och skådespeleri till en helt egen form av uttryck. Runt om i världen anordnas det även tävlingar inom detta området där deltagarna tävlar i bästa hantverket och framträdandet.