Italiensk matkultur i Sverige

Italiens smaker kom faktiskt redan 1947. Den första pizzan serveras på Restaurang Sjöhagen i Västerås. Faktiskt finns det nära 4 000 pizzerior i Sverige idag och influenser inom mat och kultur kom med arbetskraftsinvandringen. Nya maträtter och fantastiska smaker.

Utöver pizzan fick vi pastan, köttfärssåsen och sopporna. För att inte tala om tomater och basilika. Grönsaker sätter den goda smaken i många rätter. Förutom det är dessutom citronen en välanvänd vara i det Italienska köket. I själva verket är citronen faktiskt både god till sallad, fisk, kött och i ditt vatten. Läs mer om italienska råvaror och var du får tag i dem.

Gott om goda rätter

Grönsaker kan verkligen användas till allt. Varför inte göra en pasta med kikärtor eller linser? Men glöm inte tillsätta bladgrönsaker och spenat för godare smak. En god brioche är något man vanligtvis serverar till frukost, medan lunchen kan bestå av spagetti pomodoro. För att inte nämna en underbar minestronesoppa som kvällsmål. Dessutom har italienarna den klassiska tiramisun som verkligen ramar in kvällen.

Glöm inte bort vikten av rätt råvaror. Byt ut saltet mot havssalt, ge syra till maten med citron och välj framförallt en bra olivolja, som både är mustig och filtrerad. Till sist rekommenderar vi färska örter. Upptäck vårt arv från det italienska köket och duka upp.