Kulturutbudet i Stockholm

För att få en bättre översikt och en snabbingång till kulturutbudet och nyheterna kan man granska ett geografiskt begränsat område, t.ex. en region eller ännu hellre en stad. I den här översikten kommer svenska kulturnyheter att belysas genom ett axplock av huvudstadstidningarnas rapportering av det kulturutbud som finns i Stockholm.

Kulturhuset Stockholm

Det går att göra en granskning av Aftonbladet, Expressen, Metro, Svenska Dagbladet och Dagens nyheters kultursidor samt övriga sajter som informerar om kultur.

Denna begränsning säger visserligen inget om kulturlivet utanför huvudstadsregionen i Sverige, men för att närna sig ett så stort ämne som kultur måste någon form av begränsning sättas. Sedan kan man gå vidare i söket med storstäder, småstäder, landsbygd o.s.v.

Nedan följer några bra kulturguider för Stockholm

Huvudstaden störst utbud

Det säger sig självt att kulturutbudet är som störst i storstadregionen med Stockholm i topp. Alla större satsningar och evenemang av riksintresse äger rum här. Merparten av dessa äger rum på Friends arena och på Globen. Mångfalden av evenemang är stor och man kan använda båda arenorna till diverse helt skilda arragemang; alltifrån sporter som exempelvis fotboll, ishockey, tennis, monstertrucks till konserter; utställningar och mässor. De flesta stora mästerskap inom olika sporter – t.o.m. Olympiska Spelen – har arrangerats i huvudstaden.

Centrum för mässor är Älvsjö, där Älvsjömässan saknar konkurrens i omfång och antal evenemang.

Museér och gamla byggnader som t.ex. Skansen, Slottet, Regalskeppet Wasa, Gamla stan m.m. drar årligen massor av såväl inhemska som utländska turister.