Kultur i andra städer och på landsbygden

Göteborg och Malmö: Lite mindre men inte sämre. Även om Stockholm till synes verkar ha mest arenor för kultur har Göteborg och Malmö också anläggningar fullt jämförbara med huvudstadens.

I Göteborg finns Skandinavium där både inomhussporter som tennis och ishockey går att skåda. På Nya Ullevi har t.o.m. världsmästerskap i friidrott anordnats liksom större popgalor med artister som Bruce Springsateen och Rolling Stones. Det mest kända idrottsevenemangen är nog Gothia cup – världens största juniorfotbollturnering för flickor och pojkar – som arrangeras varje år.

Scandinavium Göteborg

Malmös stadsteater har ett välgrundat rykte och ”Baltiskan”, eller Baltiska hallen, är en sport- och evenemangsarena för ca 4 000 åskådare. Den används bland annat till handboll, basket, boxning, bordtennis, tennis, musik- och artistevenemang. Bl.a har VM i innebandy, Davis Cup i tennis, World Cup i handboll och EM i handboll för damer gått av stapeln här. Numera är även intresset för den magnifika Öresundsbron stort, och fotbollen har sin världsattraktion i Zlatan Ibrahimovic, som växte upp här och spelade för Mälmö FF innan han inledde sin proffskarriär.

Unika utbud från landsbygden

Man får lätt intrycket att Stockholm, Göteborg och Malmös dominans av det kulturella utbudet får till följd att resten av Sverige ”saknar” kulturellt utbud. Så är naturligtvis inte fallet. Det finns flera intressanta projekt ute på landet där man specialiserat sig på olika former av kulturella utbud. Utmärkta exempel är t.ex. kalkbrottet utanför Rättvik, kallat Dalhalla, som är en friluftsteater för teater-, konsert- och operauppföranden. Vidare spelas många långfilmer av internationella mått in i Trollhättan. Sedan mitten av 1990-talet har Film i Väst samproducerat långfilm, kortfilm, novellfilm, dokumentärfilm och tv-drama.

En av världens största och modernaste orglar står precis färdigbyggd i Luleå, den s.k. Orgel Acusticum, invid Luleå Tekniska Universitet. Det mycket komplicerade bygget tog över fyra år att genomföra och har lovordats världen över av en samstämmig orgel-och musikerkkår.

Ett av Sveriges mesta kända operahus utanför storstadsregionen är Wermland Opera i Karlstad som är känt för sina nyskapande tolkningar av bl.a. Wagner.

Vad beträffar historiska kulturella inslag står den medeltida ringmuren i Visby som en helt oöverträffad ikon.