Klassiker i ny tappning

Kalle och Chokladfabriken kom ut som bok för första gången 1964 och har varit en populär bok för barn och vuxna sedan dess. Nu har den hunnit bli film två gångar och nu senast har den adapterats till en musikal. 

Man kan säga att boken är science fiction för barn. Roald Dahls storsäljare kan tacka sina framgångar tack vare hans vardagliga språk, hans öga för detaljer i texten och fantasin.

Boken handlar om Charlie (som döptes om till Kalle i den svenska översättningen) vars familj är väldigt fattig. Han, som andra barn, älskar godis men familjen har inte råd att ge honom mer än en chokladkaka om året då han fyller år. Han bor nära den stora chokladfabriken som styrs av Willy Wonka.

Wonka utlyser plötsligt en tävling. Han har gömt fem guldbiljetter i fem chokladkakor. Biljetterna ger vinnarna tillgång till hans fabrik. Charlie hittar så klart en av biljetterna och tar med sig sin farfar till fabriken. Därefter börjar en spännande resa genom den magiska fabriken fylld av godisprototyper och oompa loompas.

Denna klassiker har filmatiseras av Mel Stuart med Gene Wilder som Willy Wonka 1971 och igen 2006 av Tim Burton med Johnny Depp som den galna fabriksägaren.

Och nu finns den som sagt som musikal i London. Sam Mender regisserar och Marc Shaiman står för musik och sångtexter. I huvudrollen ser vi Alex Jennings som Willy Wonka. Det är ett äventyr på två och en halv timme som inte borde missas. Vill ni läsa mer om hur man bokar en plats i publiken kan ni besöka www.gomusictravel.se