Låt författardrömmen slå in

Många av oss har någon gång drömt om att bli författare. Väldigt många svenskar skriver på sin fritid och har en bok i byrålådan. Nu är det inte lika svårt att ge ut en bok som det var förr i tiden.

Idag kan du faktiskt ge ut och trycka din egen bok på ett väldigt enkelt sätt, genom ett etablerat förlag. Vulkan är ett av de förlag där du kan trycka din egen bok och själv väljer i hur stor utgåva den skall ges ut. Du kan även få hjälp med korrekturläsning om du vill och själv bestämma layouten på din bok. Blir du sugen?

Kom igång med skrivandet

Följ gärna ungdomsförfattaren Magnus Nordins råd om du har tänkt börja skriva en bok. Han säger till exempel att det är viktigt att trivas i miljön där man ska skriva. Om man koncentrerar sig bäst bland andra människor kan det vara en bra idé att sitta på ett fik och skriva, medan andra helst vill ha tystnad omkring sig och då helst borde sitta ensam. Han skriver också att det är viktigt att ha skrivrutiner och att man ska se till att man skriver varje vecka, men utan att hänga upp sig på hur mycket man ska skriva varje gång. Ibland är man mer produktiv och ibland går det trögt.

Det är också bra att läsa mycket. Läser du etablerade författares verk får du inspiration till ditt eget skrivande och större förståelse för olika sätt att skriva på.

Få nya perspektiv

Låt andra läsa det du skrivit, skriver Magnus, för det är lätt att man själv blir ordblind. Man kan låta ens kompis, eller förälder läsa och komma med synpunkter. Att skriva om det man kan förenklar ens skrivande. Man kan skriva om egna upplevelser och kanske dramatisera dem lite. Det gör heller ingenting att man låter sig inspireras av andras verk. Ett exempel är hur Shakespeare lät sig inspireras av medeltidsverket Tristan och Isolde när han skrev Romeo och Julia.