Att betta på musik och film

Vadslagning på underhållning är ingen ny företeelse. Redan 1974 satsade exempelvis Stikkan Andersson 40 pund till 21 gånger insatsen på ABBA som slutvinnare av Eurovision. Men även om vadslagning förekommit tidigare i olika former, så är det först på senare år som utbudet växt explosionsartat.

Dagens spelmarknad

Det gemene man främst förknippar med betting är spel på hästar eller sport i någon form. Numera erbjuder de flesta spelsajter utöver det traditionella sportutbudet även spel inom politik, musik, TV, film eller idrottsutmärkelser. Även specialkategorier som årets julklapp eller om bocken i Gävle kommer brinna kan förekomma. När något större evenemang som Eurovision eller Oscarsgalan är i antågande hårdbevakas det av spelbolagens oddssättare precis på samma sätt som ett stort idrottsevenemang. Redan nu börjar det spekuleras om 2015 år Oscarsfavoriter. Räkna med att spelbolagen inte kommer vara sena att haka på tåget.

Vad säger oddsen om spelobjektets vinstchans?

En tennisspelares sannolikhet att vinna en match påverkas av faktorer som grundkapacitet, motivation, form, underlag, inbördes möten, och eventuella skador. På liknande sätt görs en bedömning av en artists chanser till avancemang i en musiktävling eller en films möjligheter att vinna en utmärkelse. En vanlig missuppfattning är att folk förknippar höga odds med hög sannolikhet, vilket inte kan vara mer fel. Ju högre odds en spelare eller artist har desto mindre sannolik är deras vinstchans.

Spel och dobbel både är ett sätt för vanligt folk att krydda upp en grå vardag. Att spelen förändras och att utbudet ökar är en naturlig utveckling av lika naturligt behov. Att exempelvis spela på vinnaren av Eurovision är numera lika självklart som att spela på utgången av en Davis Cup-final i tennis eller en fotbollsmatch i engelska Premier League.